Van den vos Renard Deel 3: De ontdekking.

Een zoektocht, een qeeste kan levenslang zijn waarbij het zoeken een doel op zich is geworden.
Mijn zoektocht naar meer deeltjes uit de Kwintessens reeks, naar nog meer boeken met de getekende voorkanten, dreigde zo`n doel op zich te worden. En natuurlijk is in een zoektocht blijven volharden makkelijker als je eigenlijk niet
weet wat het uiteindelijke doel van je zoektocht is. Ik wist totaal niet hoeveel delen er in deze reeks verschenen waren dus ook niet hoeveel delen ik nog zocht. Daarnaast merkte ik dat het zoeken, de queeste, besmettelijk was. Vrienden waren uiteraard bekend met mijn verzameldrift en ik zag er meer en meer gegrepen worden door de schoonheid van de omslagen en de stap naar ook zoeken en zelf verzamelen was een kleine stap.

En toen was daar het internet!
Dat werd een enorme stap vooruit en goed hulpmiddel in mijn zoektocht.
In het begin echter was internet nog summier en was er weinig concreets te vinden, zeker geen overzichten van complete reeksen en dergelijke.
In mijn hoofd had ik al in een vroeg stadium een voorstelling gemaakt van de tekenaar Philip Renard, die gezien zijn naam, zeker van Franse afkomst moest zijn, en dan vast ergens in zo`n kasteel in de Dordogne gewoond zou hebben.
Aangezien de reeks, in mijn ogen, al heel oud was, zou hij waarschijnlijk al lang overleden zijn. En het gebrek aan informatie hierover op het internet bevestigde alleen maar mijn vermoedens.

Op internet waren wel afbeeldingen terug te vinden van enkele losse delen van de Kwintessens reeks. Hermann Hesse en Carlos Casteneda werden vermeld, met een aantal van hun bekendste titels. De naam Philip Renard kon ik inderdaad ook terugvinden en dan bij die boeken als omslagontwerper en zonder verder enige gegevens.
Via het gevonden e-mailadres van uitgeverij De Bezige Bij legde ik contact met een zeer behulpzame medewerkster die onmiddellijk voor mij in hun archieven dook,maar ook daar was er niet over te vinden. Het enige dat zij aan mij kon melden waren de bekende op internet vermelde delen die ik al in mijn bezit had.
Mijn vragen bleven onbeantwoord en een overzicht van de complete reeks ontbrak nog steeds. De zoektocht ging verder.

Natuurlijk bleef ik regelmatig de sleutelwoorden Kwintessens en Philip Renard intypen in de zoekmachines, en na verloop van tijd dook er iets op.
Een nieuw boek van Geert Kimpen, getiteld De prins van Filettino met onmiskenbaar een getekende voorkant! En niet zomaar een getekende voorkant, een omslag ontworpen door niemand minder dan Philip Renard himself!! Dit was een recentelijk geschreven en uitgegeven boek echter niet bij De Bezige Bij uitgegeven. Ik was volkomen in verwarring. Hoe kon dit? Was dit nog een oude bestaande tekening die gebruikt werd, was deze omslag recentelijk getekend en zo ja, leefde Philip Renard dan nog?
Ik heb hierover onmiddelijk contact gezocht met de schrijver en informatie gevraagd over de Kwintessens reeks, over Philip Renard, over De Bezige Bij enzovoort.

Iemand die kennelijk ook de pracht van de getekende voorkanten kende en het zelfs voor elkaar had gekregen om zelf, voor zijn eigen boek ook zo`n getekende voorkant te krijgen moest toch mijn vragen begrijpen, moest toch invoelen hoe belangrijk deze queeste was, hoe belangrijk deze tekeningen waren? Zijn antwoord was echter zeer kort, zeer summier en totaal niet het antwoord waarop ik gehoopt had.
Hij voelde zich niet geroepen om fans van die omslagen van informatie te voorzien en als ik meer informatie wilde daarover moest ik maar informeren bij de tekenaar Philip Renard zelf van wie hij het e-mailadres bijsloot!!!  Mijn mond viel echt open van verbazing. Enerzijds vanwege het gebrek aan compassie (later begreep ik dat de schrijver op dat moment zelf in een mindere fase in zijn leven zat) anderzijds vanwege de toegereikte sleutel tot een einde aan de zoektocht.
De sleutel, het e-mailadres van de door mij dan meest gezochte tekenaar ter wereld, de man door wie ik uren sleet in tweedehandsboekenwinkels op zoek naar meer omslagen door zijn hand getekend, meters na meters boekenplanken afgespeurd, de drijvende kracht achter mijn zoektocht, en het begin van mijn queeste, mijn eigen Vos!!!

Ik heb een paar dagen gewacht met het sturen van een email naar Philip Renard om het gegeven dat hij nog leefde, een Nederlander was die nog steeds in Nederland woont en ook nog steeds productief op het gebied van vormgeving was, eens goed te laten kunnen doordringen.
Dit stond zo haaks op alles dat ik al tientallen jaren zelf had ingevuld. Nadat ik de email had verstuurd kreeg ik binnen twee dagen antwoord!! Ik heb gedanst, gesprongen en tegen iedereen die het maar horen wilde, dat ik antwoord had gekregen op mijn grote vragen, uit welke delen bestaat de Kwintessens reeks van De Bezige Bij!!

De informatie die ik kreeg was overigens overweldigend, want niet alleen alle verschenen delen uit de Kwintessens reeks waren mij nu bekend, ook andere boeken waarvan de omslagen door hem getekend en ontworpen waren alsmede boeken waarvan hij de typografie verzorgd heeft. Via internet was op basis van de nu bekende titels mijn reeks snel compleet en daarmee kon ik mijn zoektocht afsluiten!

Maar er gebeurde meer … nieuwe deuren, nieuwe vossen, nieuwe zoektochten.
Daarover meer in Deel 4!

Philip bedankt voor alle mooie omslagen, voor je mooie tekeningen
en natuurlijk nog veel, veel meer voor het mooie contact dat we hadden en hopelijk nog lang zullen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *